Naše usluge

Nasilje u obitelji nikada ne dolazi u jednom obliku niti nad jednom određenom populacijom. Počinitelj može biti neznanac, ali većinom je to netko iz blizine  žrtve. To može biti partner,  roditelj, djeca, brat ili sestra, djed ili baka … Često se postavlja pitanje  „zašto žrtva jednostavno ne ode?“. Životne okolnosti mogu biti složene pa to nije tako jednostavno.

Mnogo je razloga koji žrtvu sprječavaju da napusti svog nasilnika. Žrtva može financijski ovisiti o svom nasilniku,  u slučaju bijega nema mogućnost sa sobom uzeti svoju djecu, nema kamo otići, nema krug podrške, ima invaliditet, boji se za svoj život i život svoje djece ili ne poznaje svoja prava i tko joj može pomoći.

U sredinama u kojima još uvijek postoji toliko stigme i tišine oko obiteljskog nasilja, dijeljenje svoje patnje s obitelji i prijateljima nije uvijek opcija. Zbog toga se tu pojavljuju skloništa. Skloništa  ne samo da osiguravaju spas za žrtvu koja je preživjela nasilje, već mogu igrati i ključnu ulogu u podizanju svijesti o nasilju u obitelji u lokalnoj zajednici, ali i šire. Kad većina nas zamišlja što to predstavlja jedno sklonište, razmišljamo o fizičkom, sigurnom mjestu gdje se preživjeli mogu pobrinuti za osnovne potrebe i zadržati se nakratko, dok ne otkriju što dalje činiti. No, kao što mnogi od nas ne znaju, postoje brojni elementi podrške koje žrtve nasilja dobiju u skloništu.

Oni su dizajnirani za osnaživanje preživjelih, poput savjetovališta, pomoći u pristupu medicinskoj i pravnoj pomoći, upućivanja, pratnja žrtvi u policiju i sudove, obrazovanje obitelji i zajednica i izgradnja životnih vještina. U skloništu žrtva dobije uz sigurnost druge oblike pomoći, a to su: savjetovanje, pravna podrška, izgradnja životnih vještina.

Smještaj

U Domu pružamo siguran smještaj na tajnoj adresi svim žrtvama nasilja u obitelji i njihovoj djeci. Uz to su svim žrtvama osigurana sva osnovna sredstva za život; hrana, higijenske potrepštine, odjeća itd. 

Psihosocijalna podrška i savjetovanje

Nije sve nasilje vidljivo. Mnoge se žrtve okreću skloništima s ozbiljnim tjelesnim ozljedama, ali mnoge su također doživjele emocionalnu traumu. Savjetovanje je važan dio procesa ozdravljenja.

Stručni tim

Stručni tim Doma čine socijalni radnik i stručni savjetnik – psiholog, a po potrebi uključuje se i vanjski stručni savjetnik – pravnik.

Skip to content