U ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine održan je okrugli stol na temu “Međugeneracijski prijenos nasilja”, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije u sklopu provedbe projekta Novi početak. 

Međugeneracijski prijenos ponašanja unutar obitelji u kojima je prisutno nasilje je fenomen koji se često spominje u kontekstu obiteljskog nasilja. Spoznaje iz područja međugeneracijskog nasilja govore nam kako doživljavanje nasilja među roditeljima u djetinjstvu često dovodi do preslikavanja nasilničkog obrasca ponašanja u odrasloj dobi te se događa da osobe koje su bile izložene nasilju među roditeljima u svojoj odraslosti i same postanu nasilne prema svojim partnerima i/ili djeci. Otprilike trećina osoba zlostavljanih u djetinjstvu postaju i sami nasilni prema svojoj djeci. Stoga je cilj ovog okruglog stola bio raspraviti temu tzv. “začaranog kruga nasilja” te staviti naglasak na važnost prevencije (razvijanje programa emocionalnih, socijalnih, komunikacijskih i roditeljskih kompetencija; psihosocijalni tretman počinitelja nasilja, savjetodavni rad sa žrtvama) i senzibilizirati stručnjake o ovoj tematici.

O temi odgođene reakcije na stres i transgeneracijskog prijenosa traume govorila je dr.scMarija Crnković, prof. psihologije, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Više o održanom okruglom stolu možete pročitati na poveznici: https://www.kzz.hr/medzugeneracijski-prijenos-nasilja-i-medzunarodni-dan-obitelji . 

Ovaj okrugli stol organiziran je u sklopu projekta ‘Novi početak’, a koji je prijavljen na Poziv UP.02.2.11 ‘Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji’ kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj Projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri na Projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Zavod za socijalni rad, Područni ured Krapina. Cilj projekta ‘Novi početak’ je uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim same uspostave skloništa, žrtvama nasilja će se pružati i sustav podrške, savjetovanja i pomoći za vrijeme korištenja usluga, ali i nakon izlaska iz skrbi. Ovaj okrugli stol šesti je od sedam okruglih stolova koji se organiziraju s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelji.

Skip to content